Terminologia japońska |
Znaczenie |
Jikasan |
Wyhodowany przeze mnie. Określenie wykorzystywane w celu odróżnienia Koi pochodzącego z własnej hodowli, od Koi nabytego od innych hodowców. |
Jinbei Sanshoku |
Inaczej Taisho Sanshoku (Sanke) wyhodowany z linii genetycznej pochodzącej z fermy Jinbei. Jest to bardzo szanowana i jedna z najstarszych hodowli, tak jak Matsunosuke. |
Joppa |
Termin używany do określania najwyższej klasy Nishikigoi. Zazwyczaj używany do opisania grupy wysokiej klasy Tosai, natomiast Tyuppa opisuje grupę Koi klasy średniej i Zappa opisuje grupę, która jest najniższą klasą Koi. |
Jumbo Koi |
Ryby przekraczające 60cm, zalicza się do tej grupy starsze Koi mające ponad 5 lat. Mianem Jumbo Koi nazywa się równie ryby których geny odpowiedzialne za szybki wzrost są nadzwyczaj dobre i ryby te rosną bardzo szybko mimo młodego wieku. |
Jyami |
Oznacza małe plamy Sumi przypominające kropki, pojawia się na odmianach Koi mających Sumi, Jyami oznacza niską jakość ryb, mających wady. |
Jyami Zumi |
Termin odnoszący się do dużej ilości małych plamek Sumi. Zwany także Jyari (żwir). Plamki nie zlewają się i większych skupiskach przypominają duże plamy Sumi, kropki pojawiające się w takich grupach uważane są za wady i czynią Koi mało atrakcyjne i obniżają jego wartość. |