Historia KOI

Koi, to słowo może nam się kojarzyć z ukojeniem, ale nie o tym będzie mowa w tym artykule. Te ryby z całą swoją otoczką na pewno koją nerwy i wprowadzają obserwatora w stan odprężenia i wyższej świadomości ducha, pływając dostojnie w klarownej wodzie i jedząc z ręki swego opiekuna, w otoczeniu karłowatych sosen, kamieni i zamszonych granitowych japońskich lamp. Właściciele i hodowcy tych ryb wzdychają z zachwytu gdy sąsiadowi zapiera dech w piersiach na widok kolorowej wielkiej ryby niczym z bajki. Dla Koimaniaków nie jest to tylko po prostu zwykła ryba, to symbol długowieczności, szczęścia, odwagi i sukcesu. Dziś Koi hodowane są praktycznie w każdym kraju, nazywane „żywymi kamieniami“ lub „pływającymi kwiatami“

Co to jest Koi? To skrót  rodem z japonii 錦鯉, Nishikigoi dosłownie (brokatowy karp) czyli udomowiona, ozdobna forma karpia (Cyprinus carpio) praprzodkiem Koi jest pełno łuska smukła i ciemna forma karpia w Japoni zwanego Magoi, w naszych Europejskich wodach dzika forma pełno łuskiego karpia występuje pod nazwą Sazan (zagrożona wymarciem).

sazan

 Teraz trochę historii, nie które źródła donoszą iż pierwsza ozdobna forma karpia była wyhodowana na przestrzeni starożytnego świata i pochodzi z Persji, jednak większość opisów historycznych mówi o pierwszej wzmiance z kolorowym karpiem w książce napisanej między 265 a 316 r.p.n.e. pochodzącej z Chin, w której opisano rybę z rodziny karpiowatych o kolorowych łuskach białych, czerwonych i czarnych. Co się działo potem sięgając aż do 17 wieku ne. jest w dalszym ciągu nieznane i cały czas badane. Historycy piszą że w owym czasie karawany handlowe rozprzestrzeniały ozdobne karpie po całej Środkowej Azji i Bliskim Wschodzie i po przez Chiny trafiły wreszcie do Japonii.

Pierwsze mutacje barwne i selekcjonowane kolorowe karpie zarejestrowano i szczegółowo opisano w 17 wieku w Dolinie Niigata słynącej z uprawy ryżu. Mieszkańcy Niigaty w owym czasie to w większości rolnicy uprawiający ryż i hodowcy ryb konsumpcyjnych jakim był karp pełno łuski zamieszkujący pobliskie rzeki i jeziorka. Z pośród tysięcy ryb trafiały się pojedyncze mutacje barwne które wprawiały w zachwyt tamtejszych rolników i ich władców.

W latach 1804-1830 były już pierwsze barwne odmiany (czerwona, biała, biało-czerwona, czarno- biała) w miarę upływu czasu stopniowo zaczęto selekcjonować i krzyżować wszystkie kolorowe mutacje karpia, podając im bardziej urozmaicony i bogaty w proteiny pokarm, mieszano je ze sobą tworząc co raz to nowe odmiany barwne których obecnie mamy ponad 100 o czym można poczytać w innym dziale.

Kupuj w koimark.pl

Kontakt

  • Firma:

    TIME Marek Szurpik

    ul.Hołowieska 56

    17-100 Bielsk Podlaski

  • Telefon:

    +48 730-301-809

  • Email:

    sklep@koimark.pl

  • Social: