Słownik Nishikigoi

A N
B O
C P
D Q
E R
F S
G T
H U
I V
J W
K X
L Y
M Z

C

Terminologia   japońska
Znaczenie

Carotene

Karoten substancja organiczna odpowiedzialna za czerwony kolor u Koi i poprawiająca pigmentację. Nishikigoi wchłaniają karoten jako substancję odżywczą potrzebną im do życia. Gdy karoten dostaje się do komurek tłuszczowych na powierzchni skóry, widoczny jest jako czerwona plama. Ciekawostką jest iż Shiro Utsuri który słynie z kontrastowej czerni i bieli i nie ma czerwonego koloru w swoich wzorach, lecz gdy dostarczymy tym rybom karoten z pokarmem w dużej ilości, może to powodować pojawianie się czerownych plam. (Markowe pokarmy zawierają karoten w różnych dawkach, warto o nim niezapominać bo wpływa bardzo mocno na wyostrzenie pigmentu u każdego rodzaju Koi).

Caudal fin

Płetwa ogonowa.

Chagoi

Brązowy Koi, odmiana która najszybciej przyzwyczaja się do człowieka, jako pierwszy zaczyna jeść z ręki. Warto mieć w swoim zbiorniku choć by jednego Chagoja, po to by dawał przykład reszcie ryb i uczył ich zaufania do swojego opiekuna (często mylony z szaro-niebieskim Soragoi lub zielonkawo-żółtym Midorigoi) Uwaga! Ta odmiana Koi jest bardzo zachłanna i żarłoczna, potrafi dosłownie wyjadać reszcie stada pokarm z pod „nosa“.

Chobo Zumi

(Ciemiączko) - Ciemna plamka którą można znaleźć na głowach młodych ryb, która jest widoczna po przez cienką, przeźroczystą skórę w tym miejscu. Powierzchnia wydaje się ciemna ponieważ tak naprawdę wpatrujemy się w głąb czaszki ryby.

Kupuj w koimark.pl

Kontakt

  • Firma:

    TIME Marek Szurpik

    ul.Hołowieska 56

    17-100 Bielsk Podlaski

  • Telefon:

    +48 730-301-809

  • Email:

    sklep@koimark.pl

  • Social:
  • Brak postów do publikacji.