Terminologia japońska
|
Znaczenie
|
Daiya Ginrin |
Brokatowy diament. Daiya oznacza "diament". Ginrin które świeci bardzo mocno, nawet gdy oglądamy Koi pod różnymi kątami, z tego powodu dodano jeszcze diament do terminu Ginrin. Zwany jest także jako Hiroshima Ginrin. Kamidera Koi Farm w Hiroszimie jako pierwsza wyhodowała linie genetyczne Daiya Ginrin z Niigata Ginrin. Obecnie większość Koi z Ginrin jest zaliczana do Daiya Ginrin. |
Danmoyo |
Przechodzący wzór. Pojedyńcze plamy Hi tworzące wzory, liczone jako "pierwszy etap", "drugi etap" i "trzeci etap", itp. Liczy się je od głowy i przechodzi w kierunku ogona. |
Date |
Wzór. Zwany także jako Katatsuki. Wzór jest tylko jednym z elementów piękna Nishikigoi. Pochodzenie i jakość Koi są jeszcze ważniejsze. |
Doh |
Korpus, trzon. |
Doy Hi |
Hi na ciele Koi. |
Doh Zumi |
Trzon Sumi. To często oznacza duże Sumi, które schodzi w dół aż poza linię boczną często widoczne u Showa. |
Doitsu |
Potocznie nazywany jako niemiecki karp pozbawiony łuski, zazwyczaj z rządkiem łuski wzdłuż obu linii bocznych i rządem łusek po obu stronach płetwy grzbietowej, ale nie można traktować Doitsu jako Koi wyhodowanego w Niemczech, ponieważ Doitsu został wyhodowany w Japonii z krzyżówki Japońskiego Wagoi i Niemieckiego jadalnego karpia lustrzenia. Występuje wiele klas Doitsu - łuski tylko wzdłuż płetwy grzbietowej, łuski na całym grzbiecie, łuski od początku głowy lub tuż za głową, linie boczne bez łuski itd. (Karp ten został przywieziony z Niemiec do Japonii w 1904 roku) od tamtej pory Japończycy eksperymentują z Doistu tworząc coraz to nowe hybrydy, najpiękniejsze z nich to Shusui i Kumonryu. |
Doitsu Yamato Nishiki |
Znaczenie słowa Kumonryu: Yotsu oznacza 4, Shiro oznacza biały - Koi składający się z czterech białych części: nos, ogon i obie płetwy piersiowe. |
Doka Zumi |
Duże Sumi. Zwane także Oh Zumi. |
Doroike |
Naturalny staw błotny-gliniany. Naturalne stawy wykopane w błotno-glinianym podłożu używane są do szybkiego wzrostu Nishikigoi oraz intensywnego wybarwienia. Glina zawiera liczne minerały i pierwiastki które wraz z topniejącym śniegiem spływają do stawu i mineralizują wodę każdej wiosny. Ze względu na dużą objętość wody i powierzchnię stawu, Nishikigoi ma wspaniałe warunki do szybkiego wzrostu. Wielu hobbystów od wiosny do jesieni przenosi swoje ulubione Koi do glinianego stawu by pobudzić wzrost i wyostrzyć kolory. W Japonii Koi rzadko są trzymane zimą w stawach glinianych, ponieważ pod lodem Koi hibernują i nie mogą być karmione co wiąże się z wolniejszym wzrostem. By Koi nieustannie rosły, wyławia się je jesienią i przenosi do betonowych zbiorników pod szklarniami gdzie hodowla jest dalej kontynuowana i Koi rosną w dalszym ciągu. |