Terminologia japońska
|
Znaczenie
|
Gin Me |
Srebrne oczy w białych oprawach najczęściej spotykane u Kohaku. Jeśli Koi ma czarne oczy nazywane są (KuroMe), występujące u Taisho Sanshoku (Sanke) lub Showa. |
Ginrin |
Gin oznacza "srebrny" a Rin oznacza dosłownie "wagę" słowo Rin nigdy nie jest używane osobno. Efekt połyskującego brokatu spowodowany jest metaliczną-lustrzaną barwą łuski. Bardzo silna cecha genetyczna, która czasami jest jeszcze spotykana u dzikich ryb. Właściwym określeniem Koi z taką łuską powinno być Kin Ginrin ale najczęściej używa się wyrażenia Ginrin. |
Gin Shiro |
Skrócona nazwa Gin Shiro Utsuri. Ta odmiana ma wzór Shiro Utsuri na tle srebrno-platynowych łusek. Nie jest to ta sama odmiana co Ginrin Shiro Utsuri. |
Goma Zumi |
Dosłownie sezamowe Sumi. Goma oznacza ziarno sezamu. Goma Zumi odnosi się do małego Sumi, które są rozproszone po całym ciele jak nasiona sezamu posypane na potrawie. |
Gosai |
Koi w wieku pięciu lat. |
Gosanke |
Kohaku, Taisho Sanshoku (Sanke) i Showa. Istnieje ponad 80 odmian Nishikigoi. Wśród nich, Kohaku, Taisho Sanshoku (Sanke) i Showa i to właśnie one są uważane za szczególnie ważne i bardzo cenione odmiany. Te trzy odmiany mają wspólne określenie jako Gosanke. |
Goshiki |
Oznacza dosłownie 5 kolorów, Kohaku z niebiesko-szarym wzorem na Shiroji i Hi, niektóre Goshiki mają niebieską siatkę tylko na Shiroji, a czerwień i fiolet nakładają się na siebie szczególnie przy głowie i nie są metaliczne, zatem Goshiki bardzo różni się od Kujyaku. |