Jesteśmy na etapie budowania domku i postanowiliśmy od razu zrobić KOIpond, by za jakiś czas po wprowadzeniu się do domku nie robić rewolucji na podwórku typu koparki, betoniarki itp i zrobić wszystko za jednym zamachem.
Będę pokazywał krok po kroku etapy budowy
Jako że zbiornik ma przekraczać 30m2 tafli wody
Według nowej ustawy trzeba zrobić odrębny projekt i uzyskać pozwolenie na budowę
Pokaże wam jak ja to widzę:
Cała konstrukcja będzie osadzona na ławie fundamentowej, zbiornik będzie budowany z bloczków fundamentowych, zbrojony podłużnie i pionowo. Bloczki będą zalane betonem B-20, a całość będzie uszczelniona nowej generacji polimocznikiem SLAM-U210 nie wymagającym przygotowania powierzchni.
Całość robimy w taki sposób by w porze letniej mieć możliwość pływania i zabawy z rybami
Będzie też strefa płytka dla dzieci i do brodzenia po kolana w wodzie i pluskania się z karpiami KOI oraz strefa głęboka z odpływami dennymi, a także komora filtracyjna.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Prawdziwy Koi Pond Super!!!
Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.
Podpatrzę Cię trochę Marku. W przyszłości planuję przerobić moje oczko na Koi Pond.
Wymiary te, co obecnie, ale z odpływem dennym i pionowymi murowanymi ścianami. Zobaczymy, jak to u Ciebie będzie hulać.
Mieszkasz dalej na wschód ode mnie, więc masz zimniej.
Aktualnie trochę krucho w Polsce z armaturą, a i wiedzę o KOI muszę uzupełnić.
Tematy moje są na forum oczko-wodne, ale grzechem było by nie umieszczenie ich tutaj
Odpływy i wszystko co potrzebne będzie do kupienia to najmniejszy problem
Napewno będę na bieżąco aktualizował ten temat.
a ha no to w takim razie cierpliwie czekam
Te zdjęcia jakieś takie letnie ten zbiornik jest już zbudowany?
Tak jest praktycznie zbudowany, mam na myśli etap murowania i samej konstrukcji, zostało jeszcze uszczelnienie, podłączenie filtrów i dopieszczenie otoczenia zbiornika.
Zdjęcia te już wcześniej umieszczałem na forum oczkowodne.net ale na naszym forum też będziemy aktualizować ten temat.
Poniżej zdjęcia z murowania ścian:
zaczynam rozumieć jak to wszystko ma wyglądać. Tylko nadal nie rozumiem czemu to wszystko jest zrobione z betonu i pustaków?
dzana987 napisał: zaczynam rozumieć jak to wszystko ma wyglądać. Tylko nadal nie rozumiem czemu to wszystko jest zrobione z betonu i pustaków?
Betonowo jak na razie, ale widać że to spore będzie
Dawaj więcej fotek
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...