- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 48
1. Nauka jedzenia arbuza
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
116W dla 83m3 wody
Z tego co zrozumiałem 3 pompy powietrzne po 12W każda (36m3/h tłoczenia wody)
Plus 2x UVC 2x40W
45m3 KoiPond
13m3 nie wiem czego choć coś słysze Planten może roślinny . Chyba tak bo widzę stoi jedna donica więc pewnie tam będą rośliny.
25m3 filtr właściwy
"20 koi 4m3 dla jednego zapewnia stabilną pracę systemu" - o w mordę.
Tak dokładnie to wszystko prawda, ten zbiornik zużywa około 120Watt w tym dwa amalgamy po 40Watt do ostatniego szlifu wody. Niestety na razie żarników UV nie da się oszukać na energii jak nie chcesz mieć glonów musisz zapłacić za prąd
jak widać z systemem filtracji można oszukać licznik
Jest to temat dość popularny na koivrieden
User o nicku Yamabuki jest twórcą tego zbiornika
możesz sobie prześledzić dokładnie cały proces budowy tego zbiornika
www.koivrienden.com/phpBB/viewtopic.php?t=2794&start=0
Nie wiem czy zauważyłeś ale tam nawet prefiltr jest napędzany powietrzem, fakt że tylko 300 mikronów mają te sita, ale dobre i to
Ciekawy zbiornik i filmik warty uwagi
Ten redaktor - autor materiału, jest niespożyty
Duże wrażenie zrobiła na mnie woda. Ma taki odcień, jakby była dopiero co wlana, choć na ścianach widać okrzemki. Może to też kwestia tego zielonego PCV? Ciekawe, ile Helixa ma na te 60 koi.
Za taką wodę odpowiada bęben z sitem 50 mikronów oraz reaktor ozonu, ten gospodarz pokazuje go na początku filmu, Helix pełni tylko funkcje biologiczne. Za szlif wody odpowiadają lampy UV i generatory ozonu
Ja i moje koi zimą
Hehh nie ten pierwszy to zbiorniczek Andersona właśnie go pokazywałem w swoim wątku z tym całorocznym, był inspiracją do zrobienia sobie okien bez ram u góry - (wisząca woda), choć nie tylko ten. Jest sporo zbiorników z takimi oknami do inspiracji.
Ten drugi mnie cały czas zadziwia bo wcisnęli go na bardzo małą działkę widać jak się mocno czegoś chce to się da
Wyżej Boguś pokazywał link jak go budowali, zbiornik jest dość długi i kręty z przeszkodami, wyspami i meandrami, widać że jego gospodarz mocno rusza wodę. Widać kilka BD-air i jeszcze dodatkowe dyfuzory po bokach - bardzo fajny zbiornik.
Coś Wam to przypomina?
Początek to przypomina mi kiszkę humulusa zgadłem?
bo dalej to już zbiornik 1 liga i ryby też 1 liga
KOImark napisał: Początek to przypomina mi kiszkę humulusa
zgadłem?
bo dalej to już zbiornik 1 liga i ryby też 1 liga
pawelm napisał: Coś Wam to przypomina?
Ten początek dużo szerszy niż u mnie . Ale dalsza cześć czyli ta nerka pokazuje mój dylemat rozbudowy:
1. Kształt łagodnej nerki nie pasuje do takiego prostokątnego "początku" (a ja chciałem aby forma była jak najbardziej naturalna.
2. Jeszcze jeśli zbiorniki są całkiem prostokątne (nie z łagodnymi łukami) to nienaturalne brzegi i sztuczność jakoś do mnie przemawia. Jednak jak zbiornik z jednej strony próbuje udawać naturalne kształty ("nerka") a z drugiej ma wyraźne sztuczne brzegi to mnie to razi.
humulus napisał: Ten początek dużo szerszy niż u mnie
. Ale dalsza cześć czyli ta nerka pokazuje mój dylemat rozbudowy:
1. Kształt łagodnej nerki nie pasuje do takiego prostokątnego "początku" (a ja chciałem aby forma była jak najbardziej naturalna.
2. Jeszcze jeśli zbiorniki są całkiem prostokątne (nie z łagodnymi łukami) to nienaturalne brzegi i sztuczność jakoś do mnie przemawia. Jednak jak zbiornik z jednej strony próbuje udawać naturalne kształty ("nerka") a z drugiej ma wyraźne sztuczne brzegi to mnie to razi.
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...