- Posty: 611
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 48
Dzięki chłopaki. Pewnie herpes można źle powiązać i skojarzyć z HPV, ale to zupełnie nie to. Lepsze opisy można znaleźć pod carp pox.
Z tego co poczytałem wynika, że to wirusowe, powszechne, że nieuleczalne, choć im starsza ryba tym system immunologiczny lepszy i radzi sobie coraz lepiej a z czasem zanika/czy raczej usypia. Rzeczywiście to choroba zimnej wody, głównie jesieni i wiosny. Latem znika. Bywa groźny dla młodzieży, dla dużych ryb rzadko wpływa na głębsze problemy poza wizualnymi. W wielu komentarzach znalazłem też info że punkt graniczny dla wzmocnienia układu odpornościowego to od 12,8 do 14 *C. Na szczęście żadna z ryb nie miała więcej niż dwie małe kropki i po chwili same znikały, więc podstawową odporność posiadały. No a po podniesieniu temp wody wszystko wracało do normy.
Oby tak było. Od ponad dwóch lat wszystkie ryby były zdrowe i niech tak pozostanie. No a z opryszczką można żyć.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Nie będę się spinał na konkretną temperaturę.
Niestety moje przenosiny wymagają trochę pracy - na nowo spięcie przepływów i trochę inaczej zorganizowany układ filtra roślinnego. Stąd potrzebuję na to ze 2 dni. Dlatego prawdopodobnie wykorzystam do tego początek maja kiedy ten czas będę miał. Zakładam, że temperatury będą wystarczające i woda przekroczy spokojnie 10*C.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Właśnie się dowiedziałem dlaczego nie było mnie stać na Grand Champion 2017 i zakupiłem tylko jego obraz na desce zamiast oryginału ....
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...