- Posty: 671
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 32
W wątku Tomka "kilka fotek moich pupili" wymieniliśmy parę zdań dyskusji co do wpływu przerwy zimowej lub jej braku, a także tempa wzrostu - na jakość koi. Stwierdzenie, że "koi dostają lepszego koloru w trakcie zimowania" jest truizmem i moim zdaniem zbytnim uproszczeniem. Wspominałem o osiągnięciach pewnego hodowcy z Indonezji. Pozwólcie, że załączę link do jego kolejnej relacji - tym razem wzrost ryb (jak na frostbiteza) nieco rozczarowujący - z około 25cm na około 50 parę (no, jedno 58...) w ciągu 11 miesięcy, ale warto zwrócić uwagę na jakość ubarwienia i budowę tych ryb - wychowywanych w tym czasie w temperaturach ok. 26C, w krystalicznej wodzie i karmionych najlepszymi karmami z japońskim jogurtem włącznie:
www.koiphen.com/forums/showthread.php?151329-TOSAI-frenzy
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ciekawe, fajnie zmienił się shiro utsuri. Patrząc na niego jest szansa, że mój tancho sanke będzie miał plamy czarne a nie blado szare.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ciężko coś porównać, bo w oczku działało zarówno napowietrzanie z airlifta, jak i złoże zraszane, prefiltr, filtry z pumeksem... tak było dwa lata i rok temu.kudłaty napisał: Helix jest napowietrzany ale małym odsetkiem tlenu,no chyba że wspomagamy go tlenem z butli a w baki? powinno to być procentowo dużo lepiej.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Dlaczego - spora część odpowiedzi jest w mailu poprzednim.
Pewnie procent jest bardzo duży, tylko weź pod uwagę na jaką ilość wody w danym momencie oddziałuje strumień powietrza z dyfuzora rozchodzący się w górę i na boki - w porównaniu do ilości wody pompowanej na złoże.
Te nasze dywagacje jałowe jakieś takie...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ja zastanawiam sie nad filtrem zraszaniem wiec fajnie byłoby aby ktoś jednoznacznie powiedział, ze jest to super sprawa lub nie. Nie chciałbym sytuacji, że dzisiaj jest super a jutro ktoś powie,mże to był błąd.
No i jeszcze jedna sprawa, ten wątek dotyczy zupełnie innego tematu, a odpowiedzi zero ...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Spokojnie Kudłaty, nie pierwszy i nie ostatni post nie w tym miejscu
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Wątek rozwinął się w poboczny, ale związany z wychowem ryb.
A co do złoża zraszanego, to przecież i Marek tutaj o tym pisał, inni także, a i w całym Internecie to rozwiązanie ma bardzo dobrą opinię. Mi podobał się artykuł Mike Snadena o wychowie koi jumbo. U niego są trzy główne rzeczy odnośnie techniki wody: prefiltr, potężne złoża zraszane, odwrócona osmoza dla uzupełniania wody i utrzymania takich parametrów, jakie on uważa za stosowne. I - wracając do głównego wątku - akurat właśnie on pisał o tym, że do wzrostu koi jumbo wystarcza parę późnowiosenno-letnio-wczesnojesiennych miesięcy, natomiast w zimie - spoczynek.
Teza odwrotna niż w niniejszym temacie .
Może jeszcze półżartem - akurat mnie uczono w technologii oczyszczania ścieków, że złoże zraszane nie jest specjalnie efektywną metodą w porównaniu np. z osadem czynnym - taka zupka kłaczków tworzonych głównie przez bakterie zooglealne - trochę to przypomina zbiornik z Helixem, ale bez Helixa - po prostu stężenie substratów jest na tyle duże, że w wodzie powstają samoistnie utrzymujące się struktury pozlepianych mikroorganizmów. I właśnie coś podobnego ostatnio obserwuję po wprowadzeniu do Mausera Efektywnych Mikroorganizmów - tworzy się bardzo dużo brązowego osadu. Coś w tych EM jednak jest!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...