- Otrzymane podziękowania: 5
czy to jest ten adres tej wystawy?
Gartenstraße 1, 14621 Schönwalde-Glien
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
"5. Warto przyjrzeć się też roślinom, bonsai, sposobom prowadzenia drzew. W wielu przypadkach to standardowe gatunki typu (sosna czarna), tylko bardzo mądrze i konsekwentnie prowadzone. Mnóstwo nauki, a efekty niewiarygodne. Myślę, że jeszcze przez wiele lat lepiej będzie w Polsce prowadzić takie okazy niż płacić olbrzymie pieniądze za osiągnięty efekt przez kogoś innego ...
"
Te drzewa które pokazałeś to nie są bonsai tylko niwaki. Bonsai to skrót bon (doniczka) sai (roślina), niwaki natomiast odnoszą się do roślin formowanych w ogrodzie.
Koszt takich drzew (3-10tys Euro) to w głównej mierze cena CZASU. Nawet gdy posiadłbyś szybko wiedzę jak formować drzewa (co nie jest rzeczą prostą i nie ma na to "wzoru"), to i tak musisz bardzo długo czekać i poświęcać czasu aż takie drzewo nabierze odpowiedniego kształtu.
Akurat te drzewa które masz na zdjęciach to okazy kilkudziesięcioletnie, więc wyobraź sobie że czekasz 20 lat na efekt, pielęgnując i pracując przy drzewie.
W Polsce "bonsai ogrodowe" to przeważnie szczepione pudle które są marną wersją naśladownictwa.
Co do osiągania efektu samemu - sam mam bonsai które są starsze niż ja, nad którymi pracuję od kilku lat i w przypadku których sam nadaje im ostateczną formę. W Japonii drzewa przekazywane są z pokolenia na pokolenie, więc gdybym chciał bawić się w tą sztukę w najbardziej ortodoksyjny sposób po posadzeniu drzewka za 30 lat mógłbym dopiero zacząć je formować, a moje dzieci mogłyby dopiero je podziwiać . Rzadko kto w europie to robi. Albo te kilkadziesiąt lat "kupujemy" od japończyków i koreańczyków, albo pozyskujemy okazy które formowała w podobny sposób sama natura przez kilkadziesiąt lat (wpiszcie w google yamadori - to bonsai które rosły kilkadziesiąt (kilkaset) lat w naturze i po tym czasie okazy są pozyskiwane i formowane przez twórców).
PS. Jak znajdę chwilę to zeskanuje wam bonsai które na akcjach kosztują miliony złotych.
byłem i nie mogłem wyjść z podziwu.
wcześniej odwiedziłem Tropical Island i tam też w oczkach są koi mające ok 1m. wielkości.
miałem pokarm wiec pokarmiłem z ręki. przy karmieniu tej wielkości koi trzeba uważać na palce , koi zasysa jak dobry odkurzacz
no ale na wystawie to widok koi mierzących ok 1,2-1,3 metra oraz wybarwienie pozostałych koi wystawowych wprowadziło mnie w osłupienie.
dość dużo pokazanej techniki filtracyjnej głównie filtrów wstępnych bębnowych z odprowadzeniem zanieczyszczeń. można powiedzieć że profidrum ma dość duużą konkurencje jeżeli chodzi o filtr wstępny.
ogólnie byłem pod wrażeniem, czekam tylko kiedy taka wystawa będzie organizowana w PL.
Fajnie musiało być ale gdzie kolega czester miał aparat? żadnej fotorelacji?
aparatu nie miałem miałem fona, lecz o dziwo zalał się wodą (z3) na basenach i przy fotkach koi pod wodą jak coś odratują to wrzucę.
a na wystawie to fotki koi wystawowych i tak by nie wyszły, bo kojce zasłonięte siatkami...
A było coś z techniki co przykuło twoja uwagę?
Coś do zgapienia ?
A cenowo jak te wstępne miały się do profidruma?
Tak w ogóle w Niemczech są miejsca (farmy) koi które warto byłoby odwiedzić? Wybieram się w czerwcu do Monachium wiec może bym gdzieś zboczył z drogi.
Jak chodzi o Monachium polecam:
www.koi-bauer.com/index.html
www.koi-haus-bayern.de/koi.html
www.koi-centrum-muenchen.de/
www.koi-dollinger.de/
głownie tak jak pisałem to filtry wstępne z odseparowaniem zanieczyszczeń oraz takie które można łączyć ze sobą poszczególne komory.Sylwek napisał: A było coś z techniki co przykuło twoja uwagę?
Coś do zgapienia ?
np. pond technik jest droższy ale wielkością jest większy.humulus napisał: A cenowo jak te wstępne miały się do profidruma?
Chłopaki mam dostęp do prefiltrów bębnowych jeszcze 4 firm z niemiec i holandii
ale najtańszy jest profidrum
Są też filtry niemieckie z kwasówki które zaczynają się do 35tys zł
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...