asmord napisał: Czytam i nic nie rozumiem mam urwanie głowy w pracy i w wolnej chwili wszystko na spokojnie przeanalizuje niestety całe to techniczne gadanie to dla mnie czarna magia, zdjęcia postaram się zrobić w sobotę, brzegi oczka będą jak najbliżej roślin jeśli mam osiągnąć 5.5m szerokości a na tym mi bardzo zależy by oczko było jak największe.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Zakładając, że zdecydowałem się na tradycyjny odpływ denny to w przypadku zastosowania epdm w grę wchodził by taki odpływ koimark.pl/index.php?option=com_virtuema...ory_id=23&Itemid=519 ile takich odpływów zainstalować? Myślałem nad jednym w najgłębszej części zbiornika do tego dokupić rury pcv 50mm podłączyć, skleić, ułożyć na dnie zbiornika, wypoziomować - ok te czynności nie budzą żadnych wątpliwości. Największym problemem dla mnie prawdopodobnie będzie ułożenie membrany i wklejenie odpływu no i jak podłączyć odpływ do filtra.Czy trzeba będzie robić powroty RTF? I teraz najgłupsze pytanie... czy przez odpływ denny może uciec mi woda z oczka np w przypadku awarii pompy...
asmord napisał: Zakładając, że zdecydowałem się na tradycyjny odpływ denny to w przypadku zastosowania epdm w grę wchodził by taki odpływ koimark.pl/index.php?option=com_virtuema...ory_id=23&Itemid=519
asmord napisał: ile takich odpływów zainstalować? Myślałem nad jednym w najgłębszej części zbiornika do tego dokupić rury pcv 50mm podłączyć, skleić, ułożyć na dnie zbiornika, wypoziomować - ok te czynności nie budzą żadnych wątpliwości.
asmord napisał: Największym problemem dla mnie prawdopodobnie będzie ułożenie membrany i wklejenie odpływu no i jak podłączyć odpływ do filtra.
asmord napisał: Czy trzeba będzie robić powroty RTF?
asmord napisał: I teraz najgłupsze pytanie... czy przez odpływ denny może uciec mi woda z oczka np w przypadku awarii pompy...
Jeżeli zdecydowałeś się na zbudowanie porządnego koipondu, to wg mnie powinieneś pomyśleć o jak największej filtracji.
Widzę możliwości wykonania u Ciebie systemu grawitacyjnego z odpływami dennymi
Na Twoim miejscu wymurowałbym dużą komorę filtacyjną (np. na wstawienie bioklara lub od razu wykonania komór filtracyjnych) i przykrył to pomostem, który nawet częściowo mógłby wychodzić nad wodę. Powstało by w ten sposób fajne miejsce do postawienia parasola, a i nóżki mógłbyś pomoczyć.
Dla zobrazowania o co mi mniej więcej chodzi pozwoliłem sobie zrobić wizualizację.
Pozdrawiam
Adam
Bardzo dobry pomysł podsunął Ci OSAD przemyśl to. Przy okazji tarasiku-pomostu zabudujesz sobie komorę która nie będzie widoczna.
asmord jeszcze podsunę Ci ciekawy wątek z koiphen na którym widać budowę tarasu
www.koiphen.com/forums/showthread.php?99...-Mega-Project/page46
Chłopaki tam zrobili kawał dobrej roboty, oczywiście niektóre sprawy przesadzone i troszkę takie amerykańskie ale przejrzyj od deski do deski wiele się nauczysz miłej lektury.....
Bardzo podoba mi się ten projekt z dwóch powodów
- lubię takie pochylenie się nad szczegółem, wielką staranność w łączeniu materiałów
- układ kamieni wokół brzegu ze zróżnicowaną wielkością i wysokością jest o wiele ciekawszy, niż płaski równy 'obwarzanek', jaki często obserwujemy w realizacjach oczek.
Jedno ze zdjęć przedstawia gatunek bambusa, z którego Chaplin miał zrobioną laskę.
Ja też lubię taką staranność nie ma co tu dyskutować, naprawdę zrobione to zostało bardzo solidnie i starannie.
te "amerykańskie przesadzenie" to np 4 Cetusy do każdego odpływu oddzielnie itd
co do otoczaków dokoła oczek to zgoda, ale ludzie robią z takich materiałów jakie mają pod ręką
czester 1 napisał: jak dla mnie to lepszy otoczak niż widoczny beton...
czester 1 napisał: a gdzie widzisz otoczaki?
Przeczytałem tyle ile mogłem i niestety u mnie tak łatwo nie będzie dowiedziałem się, że od strony północnej biegnie rura z gazem, od strony południowej kabel wysokiego napięcia tuż koło granicy oczka z kolei wschód zachód - krzewy jednym słowem kicha do tego trzeba dodać kategoryczny sprzeciw właścicielki działki odnośnie planów mojej ekspansji terytorialnej. Nawet wariant z pompom umieszczoną w beczce jest pod znakiem zapytania przez te nieszczęsne kable, bo beczkę trzeba by było wkopać na wysokość lustra wody o ile dobrze rozumuję by odpływ spełniał swoją funkcję?
Hej, dobrze zrozumiałeś. Jak nic sie nie da to pozostaje Ci pompa w stawie.
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...