Jak w temacie, część z was stosuje prewencyjnie sól w zbiornikach zimowych. W literaturze i internecie są informacje o tym że szczzególnie zimą niektóry hodowcy stosują sól w zbiornikach.
Nie wnikam tu w skuteczność, słuszność itd. bo opinie zapewne są różne, pytam natomiast o stężenie tych co stosują, czy mają jakieś zasady (np. stężenie stałe X a w przypadku objawów chorobowych stężenie Y).
Ja w zeszłym roku zaczynałem od 1kg/1000l - okresowo do 6kg/1000l (ale to chyba max tydzień).
Czytam w różnich opracowaniach żeby używać średnio 28,3kg /2000galonów czyli na 7,6m3 wody co daje ok. 3,7kg/1000 l wody.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ja uważam że należało by zastosować jednorazowo po przeniesieniu ryb do zbiornika zimowego.
Dlaczego?
Nawet nie karmione ryby przy przenoszeniu zestresują się i zaczną srać co spowoduje chwilowy skok azotanów a w konsekwencji może to wywołać jakieś chorubsko.
Następnie podczas podmiany wody sól będzie się redukowała a filtry stopniowo się przystosują do ilości ryb .
Podobno już wali się 8-9 kilo na 1000 l.Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc
Co do stosowania przez cały okres zimowania to dla mnie to wielka głupota.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Warto przypomnieć, że 9 kilo /1000 litrów to stężenie izotoniczne dla karpi - tyle wynosi stężenie w komórkach ich ciała. 2-3 kilo / 1000 litrów to ulga dla wewnętrznych narządów ryby w przepychaniu płynów ustrojowych. Dlatego wspomaga to leczenie ran, ubytków, etc., poprawia kondycję ryby w walce z chorobą.Tomek napisał: Podobno już wali się 8-9 kilo na 1000 l.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Hodowcy solą zbiorniki w których zimują koi profilaktycznie, żeby zabezpieczyć ryby które są pod lodem i opiekun nie widzi co się z nimi dzieje. Dawka do której się przyznają to 3 kg na 1000 litrów.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
0,5% soli stosuje sie w czasie kwarantany i zeby pozbyc sie glnow
0,2% to obniza działanie azotow i amoniaku
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...