Polecam wam do przestudiowania świetny artykuł.
www.northidahokoikeepers.com/sitebuilder...iles/mike_snaden.pdf
Angielski guru Mike Snaden opisuje tu jak wielki wpływ na wzrost, kolor i kondycję Koi ma twardość węglanowa wody i jej przewodność TDS.
Po wielu latach doświadczeń i eksperymentów postanowił naśladować dosłownie matkę naturę która w dolinie Nighata jest tak charakterystyczna i niepowtarzalna.
Woda tam jest bardzo miękka o bardzo niskiej przewodności, gleby jałowe tylko ryż tam dobrze rośnie, góry w większości granit i bazalt zero minerałów i wapieni. Wszystko co spływa z gór ze śniegiem i deszczem jest praktycznie pozbawione minerałów i soli.
W takich właśnie warunkach rosną te piękne i niepowtarzalne Jumbo Koi.
Parametry wod w typowej gliniance w Nighata mają takie parametry:
- KH twardość węglanowa inaczej TWW w stopniach niemieckich = 2-3
- TDS między 30 a 80ppm!!
By mieć taką wodę trzeba już zainwestować w filtr RO by najmniej w większości regionów Polski.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Artykuł faktycznie świetny i dla wielu zapewne obrazoburczy.
Właśnie po lekturze Snadena wspartej narzekaniami małżonki co do jakości wody przy myciu włosów zainwestowałem w sumie niewielkie pieniądze w jonitowy zmiękczacz wody zasilający cały budynek, a więc i kopond.
Nie wiem dlaczego takie zmiękczacze nie są przedstawiane jako alternatywa filtrów osmotycznych, bo przecież także można bardzo nisko zejść w nich z twardością wody.
Po dwóch latach mogę powiedzieć, że co najmniej glony nitkowate przestały być problemem - może to zbieg okoliczności. Ze zdrowiem ryb też w zasadzie spokój.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Też mam centralny zmiękczacz wody tylko co z tego
To urządzenie na bazie soli zmienia jony wapnia i magnezu w jony sodu które są bardziej oporne na osadzanie się w rurach i na armaturze łazienkowo kiblowej, obniżana jest tylko twardość ogólna wody TWO.
Twardość węglanowa pozostaje bez zmian, więc do pozbycia się twardości KH czyli węglanowej TWW takie zmiękczacze się nie nadają.
Jedyna zaleta to brak osadzającego się kamienia na bateriach, sedesach, kabinie prysznicowej itp no i wrażenie pod prysznicem że trudno zmyć z siebie mydło w rzeczywistości myjemy się tą samą wodą tylko z zamieniony jonami
Moja woda kranowa ma 14-TWW i 19-TWO, TDS 246ppm
Moja woda z kranu po przejściu przez centralny filtr zmiękczający ma 14-TWW i 2-TWO, TDS 280ppm
Czyli mam jeszcze większą przewodność i większe zasolenie niż surowa woda kranowa
By zejść do około 2-TWW i mieć TDS między 30 a 80ppm trzeba mieć filtr RO innego wyjścia nie ma
Woda po wyjściu z centralnego zmiękczacza
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Różnie bywa. Naoczny dowód na obniżenie TW to srebrne dno czajnika, zresztą niespecjalnie zależy mi na jej zbytnim obniżeniu - jakiś bufor dla pH jest potrzebny, po cóż Japończycy wkładaliby kosze z muszlami do filtrów
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Nie różnie bywa tylko tak jest w rzeczywistości zmiękczacz wody nie rusza jej TDSu ani TWW
Jeśli przeczytałeś uważnie ten artykuł to powinieneś wiedzieć po co muszle ostryg ich woda jest tak miękka że próbują zrobić z TDS-20ppm chociaż TDS-50ppm
Snaden obniża TDS za pomocą membran RO, jak rosną jego ryby możesz poczytać na jego stronie
www.yumekoi.com/articles
Super Pond temat z naszego forum jest zasilany potężnym przemysłowym RO który podaje wodę o twardości TWW-1 TWO-1 TDS-40ppm woda w zbiorniku ma TDS-68ppm
Jak jego ryby rosną pokażę Ci wiosną bo będę tam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Muszę uzupełnić, bo zignorowałem Twoje uwagi na temat braku kamienia, więc tylko dodam dwie moje:
Czyste dno w czajniku według mojej wiedzy musi świadczyć o niskiej twardości węglanowej, nie ma cudów, przy gotowaniu węglany wytrącają się - to mogłoby być przedmiotem naszego potężnego sporu z wytaczaniem ciężkich armat, ale proponuję, aby każdy pozostał przy swoim, zresztą takie informacje są łatwe do sprawdzenia w dostępnych źródłach i nie musimy ich ustalać przez pojedynek albo głosowanie Zresztą, nie widzę powodu, dla którego jony sodu zastępując jony wapnia i magnezu - nie miałyby także dobierać się do tych będących składową twardości węglanowej.
Wzrost zasolenia o te trzydzieści parę jednostek ppm jest - z czym na pewno się zgodzisz - zupełnie pomijalny - jest to jak widać na Twoim urządzeniu wzrost o jakąś dziesiątą część zasolenia wyjściowego.
No i oczywiście - nie wątpię, że Koi u kolegi rosną jak na drożdżach, także nie wątpię, że filtry osmotyczne są bardzo efektywne.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Jony sodu nie osadzają się w czajniku, tak zgoda też mam czysty czajnik a TWW-14 więc pijmy na zdrowie jony sodu
Ja się nie spieram Paweł tylko mówię o faktach, nie zmienisz TWW centralnym zmiękczaczem na bazie wymiany jonowej
Napisałem pierwszy post w tym temacie i wywołałeś mnie do tablicy więc piszę rzeczowo i szczerze na temat obniżania twardości i jej przewodności.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
E tam, pewnie, że nie ma co się spierać, trzeba po prostu tematy wyjaśniać, jeżeli budzą wątpliwości.
Miks jonów sodowych i osieroconych po wapniu i magnezie jonów wodorowęglanowych tworzy jedynie zasadowość, nie tworzy twardości węglanowej. Ta woda jest miękka. Problem w tym, że nasze popularne mierniki bazując na elektrochemii wody pokazują nie twardość węglanową, a alkaliczność. Nie masz 14TWW po wyjściu ze zmiękczacza.
Przepraszam że mieszam w tym wątku, jak coś, to proszę Cię o przeniesienie tego, albo wywalenie według uznania
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Coś ty plączesz Paweł
ehheh ależ ja nie mierzę TWW za pomocą miernika TDS to nie do tego te urządzenie ono mierzy przewodność
TWW mierzę za pomocą testów kropelkowych, na wyjściu wody ze zmiękczacza mam TWW-14 przed zmiękczaczem też mam TWW-14
Zmiękczacz centralny tylko obniża tylko TWO nastawiłem mu TWO-2 i taką mam
Moja osmoza produkuje wodę wodę TWO-1 TWW-0 jest praktycznie jałowa więc mieszam ją by osiągnąć około TWW-2 TDS około 50ppm
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
pawelm napisał: E tam, pewnie, że nie ma co się spierać, trzeba po prostu tematy wyjaśniać, jeżeli budzą wątpliwości.
Miks jonów sodowych i osieroconych po wapniu i magnezie jonów wodorowęglanowych tworzy jedynie zasadowość, nie tworzy twardości węglanowej. Ta woda jest miękka.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Cóż, Marek, to metafora. Metafora.KOImark napisał: Co??? heheh Pawle co Ty piszesz
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Zresztą, mam tego dość. Na studiach uczono mnie właśnie projektować urządzenia do zmiękczania wody.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Jakiej twardości? Jakiej twardości nie ma? jakich naukowych opracowaniach hehe
Zmiękczacz centralny wody nie zmienia twardości węglanowej! On może tylko ingerować w twardość ogólną wody czyli TWO zamieniając jony. Zapytaj swojego dystrybutora u którego kupiłeś centralny zmiękczacz i niech Ci wytłumaczy co TWW i TWO
Mylisz pojęcia twardości Pawle i nie chce mi się tego wałkować już....
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
pawelm napisał: Zresztą, mam tego dość. Na studiach uczono mnie właśnie projektować urządzenia do zmiękczania wody.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ja też się uśmiałem.
A teraz proszę Cię o pomoc w wypisaniu się z tego forum, bo w menu Profil nie mogę się doszukać.
Wszystkiego najlepszego Tobie i Kolegom.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...