- Posty: 241
- Otrzymane podziękowania: 12
masz moje np. kin kabuto- to jest jakość (slicznosci jak to Marek mówi)
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ładna szeroka i nie za krótka głowa, z jednolitym ubarwieniem, bez wstawek czerni wokół nozdrzy i oczu. Długie ciało.KIPER2017 napisał:
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
ten kin kabuto już nabrał masy równomiernie jest z zeszłego roku na ta chwilę ma 53cm
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
proszę mój kolejny cukierek BOLEK chagoi piękna budowa bez czarnych przebarwień oswojony totalnie kładzie się na bok jak podchodzę
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ja się nie obrażam, tylko pilnuję ładu i składu na tym forum i żaden frustrat nie będzie jechał hejtem
Dyskusja przeniesiona z Sylwka z tematu.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Na pewno różnica jest jedna, jedna ryba jest Kipera a druga jest moja A tak na pierwsze spojrzenie nie widzę żadnych znaczących różnic.
A tak poważnie Kin Kabuto tak jak Kiper napisał ma 53cm moja ryba około 25 cm, nie wiem czy można porównywać te ryby teraz. Moja ryba jak dorośnie do tych rozmiarów może mieć inną budowę być bardziej np.smukłą. Dopiero się uczę i proszę o wyrozumiałość
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
drogi kolego zdjęcie mojego kin kabuto jest zrobione na wiosnę tego roku więc po zimie nie miał aż takiej masy wygląda na dzień dzisiejszy podobnie jak ten czagoi więc temu sanke dużo brakuje. Marek twierdzi że to showa,ale chyba nie wie że prawie każda showa ma przeważnie na głowie czarne,a jeśli nie to poniżej całej linii tułowia powinna coś mieć czarnego a ona nie ma ani jednego ani drugiego więc jest to sanke standardowej jakości
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Sylwek, jedną z niewielu rzeczy, które można powiedzieć teraz o Twojej rybie, to to, że jak na 20cm, ma zbyt mocno zaznaczone, "dojrzałe" Kiwa, Maruzome, co może być złym znakiem co do jakości Beni i długości jego utrzymywania się wraz z wiekiem ryby. Zdjęcie jest zbyd nieostre, aby można było cokolwiek powiedzieć o jakości skóry, Sumi, Shiroji i Beni, może poza tym, że znowu - jak na 20cm rybę, to jeżeli jest to Sanke (też charakter wzoru Sumi ukłuł moje oko ), to wolałbym, żeby więcej Sumi było ukryte jeszcze pod skórą. Moim zdaniem jedyne porównanie tych dwóch ryb może dotyczyć budowy i tutaj nie jest źle.
W wypowiedzi Kipera zabrakło mi owego może, bo jakkolwiek większość Twoich ryb faktycznie można już ocenić teraz, to jednak w tej dziedzinie często obowiązuje zasada "nigdy nie mów nigdy".
Kiper, pokazałbyś zdjęcie Chagoi z góry, podobają mi się jego szerokie policzki, ale mam wrażenie, że głowie brakuje nieco szerokości na wysokości oczu - takie marudzenie. Często widuje się Chagoi ze szpiczastą głową, a ten egzemplarz jest raczej mam nadzieję chlubnym wyjątkiem.
Co do Marka - zacznijmy pisać konkrety oprócz "fajna rybcia" - elementy budowy, jakość, transparentność skóry, elementy wzoru, sposób rozłożenia pigmentu na łusce, Sashi, Kiwa... wtedy niepotrzebne będzie odwoływanie się do japońskich guru.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Proszę o poprawę tego "zbyd", jakaś fatalna literówka.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Paweł, dziękuję za konkretną ocenę mojej ryby i opisanie jej szczegółów.
Kiper, określenie że ma wyglądać jak cygaro dotyczy tylko Sanke czy też innych odmian ?
Paweł może założysz temat w którym wstawisz zdjęcia różnych np. podstawowych odmian KOi i opiszesz je z szczegółami ? Dla takiego jak ja laika taka wiedza bardzo by się przydała i byłaby w jednym miejscu, a takich jak ja laików przeglądających forum jest więcej.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
TIME Marek Szurpik
ul.Hołowieska 56
17-100 Bielsk Podlaski
+48 730-301-809
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...